top of page
Χειρουργός Οφθαλμίατρος Τσόγκας Φώτης
Διαθλαστικές
Παθήσεις
Οι διαθλαστικές παθήσεις και η αντιμετώπιση τους
Η λειτουργία του οφθαλμού είναι να δέχεται το εξωτερικό φως και να το εστιάζει στον αμφιβληστροειδή του χιτώνα, απ’ όπου τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδή (ραβδία και κωνία), το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα που με την σειρά του μεταδίδεται μέσω του οπτικού νεύρου και καταλήγει στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Εκεί ο εγκέφαλος επεξεργάζεται αυτή την πληροφορία και ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την εικόνα.
Ωστόσο η τέλεια όραση είναι πολύ σπάνια στους ανθρώπους και μάλιστα τουλάχιστον το 35% του πληθυσμού διεθνώς υποφέρει από κάποια σοβαρή διαθλαστική ανωμαλία.
Οι διαθλαστικές ανωμαλίες είναι οι ατέλειες του οπτικού συστήματος του ματιού που έχουν ως αποτέλεσμα οι εικόνες να μην εστιάζονται σωστά πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού, αλλά μπροστά ή πίσω από αυτόν.
Ως αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία μη ευκρινή όραση η οποία χρειάζεται υποβοήθηση από διορθωτικά γυαλιά, φακούς επαφής ή από διαθλαστική επέμβαση.
Οι διαθλαστικές ανωμαλίες επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αφού στην ουσία δημιουργούν είτε θολή είτε παραμορφωμένη αντίληψη του περιβάλλοντος τους.
Με λίγα λόγια δημιουργούν κακή όραση.
Οι βασικές οφθαλμικές διαθλαστικές ανωμαλίες είναι:
Ο τυπικός Οφθαλμολογικός έλεγχος ρουτίνας περιλαμβάνει εξέταση διαθλαστικών ανωμαλιών.
Ας δούμε αναλυτικά την κάθε διαθλαστική ανωμαλία:
bottom of page