m4l (1).jpg

Χειρουργός Οφθαλμίατρος Τσόγκας Φώτης

Εντρόπιο - Εκτρόπιο

Εντρόπιο - Εκτρόπιο - Διόρθωση - Αποκατάσταση

Το εντρόπιο είναι μια πάθηση στην οποία το χείλος του κάτω βλεφάρου στρέφεται προς τα μέσα, με αποτέλεσμα οι φυσιολογικές βλεφαρίδες να προκαλούν εκδορές στον βολβό. 
Η πιο κοινή αιτία του εντροπίου είναι ότι λόγω της ηλικίας επέρχεται χαλάρωση των ιστών που υποστηρίζουν το κάτω βλέφαρο.
Όμως μπορεί να παρουσιαστεί και λόγω  τραυματισμού ή φλεγμονής  του οφθαλμού ή του βλεφάρου.


Τα συμπτώματα του εντροπίου προέρχονται από τη συνεχή τριβή των βλεφαρίδων επάνω στον κερατοειδή και τον επιπεφυκότα και εκδηλώνονται ως:
•    Πυώδεις και βλεννώδεις εκκρίσεις
•    Αίσθημα ξένου σώματος
•    Υπερβολική δακρύρροια
•    Ευαισθησία στο φως
•    Θόλωση της όρασης

Αν το εντρόπιο δεν διορθωθεί τότε υπάρχει σημαντικός κίνδυνος  για οφθαλμικές μολύνσεις, εκδορές, νεοαγγείωση και έλκη στον κερατοειδή που θα προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στον οφθαλμό. Το εντρόπιο πρέπει να διαχωρίζεται από τα περιστατικά τριχίασης, όπου οι βλεφαρίδες αναπτύσονται αφύσικα με κατεύθυνση προς την οφθαλμική επιφάνεια. 
Στις περιπτώσεις που το εντρόπιο οφείλεται σε βλεφαρόσπασμο τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί με επαναλαμβανόμενες εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης Α.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις  απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί. Η επέμβαση γίνεται από τον χειρουργό οφθαλμίατρο και είναι απλή και ανώδυνη. Η διαδικασία εκτελείται υπό τοπική αναισθησία ή μέθη και ο χειρουργός αποκαθιστά την δομή του βλεφάρου και την σταθεροποιεί.

Ο ασθενής  σε δύο ημέρες επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές του.  


Tο εκτρόπιο είναι μια πάθηση στην οποία το κάτω βλέφαρο στρέφεται  προς τα έξω, ή κρέμεται μακριά από το μάτι.
Το εκτρόπιο παρατηρείται σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας  λόγω της χαλάρωσης των μυών του βλεφάρου.
Όμως μπορεί να οφείλεται και σε πάρεση  προσωπικού νεύρου ή σε τραυματισμό.


Τα συμπτώματα που δημιουργεί το εκτρόπιο είναι:

  • ο ερεθισμός, η ερυθρότητα, η ξηροφθαλμία  και ο πόνος στον οφθαλμό αφού τα βλέφαρα δε κλείνουν μεταξύ τους με αποτέλεσμα την ξηρότητα του ματιού

  • η αίσθηση ξένου σώματος 

  • οι πυώδης και βλεννώδεις εκκρίσεις

  • οι διαταραχές της όρασης

Αν το εκτρόπιο δεν διορθωθεί μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του κερατοειδούς , με κίνδυνο σοβαρής βλάβης στον οφθαλμό.
 
Η θεραπεία εκλογής για το εκτρόπιο είναι η χειρουργική αποκατάσταση με διάφορες  τεχνικές πχ. lateral tarsal strip, lower lid retractor placation, που διενεργούνται από κατάλληλα εξειδικευμένους και εκπαιδευμένους χειρουργούς οφθαλμιάτρους. 


Η χειρουργική τεχνική επιλέγεται από τον χειρουργό ανάλογα με τον ασθενή και από τον τύπο και την αιτιολογία του εκτροπίου.
Η επέμβαση ενεργείται υπό  τοπική αναισθησία ή μέθη, διαρκεί από 30 λεπτά έως 1 ώρα και δεν απαιτείται η διανυκτέρευση του ασθενούς στην κλινική.


Μετά την επέμβαση ο ασθενής αισθάνεται άμεση ανακούφιση από το πρόβλημα που τον βασάνιζε.
Τα ράμματα  αφαιρούνται σε 10 περίπου ημέρες και από αισθητικής άποψης  το αποτέλεσμα είναι  καταπληκτικό.


Ο εξειδικευμένος βλεφαροπλαστικός χειρουργός κος Τσόγκας προσεγγίζει τον κάθε ασθενή εξατομικευμενα, ώστε το υπάρχον πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με απόλυτη επιτυχία.

Διόρθωση εκτροπίου δακρυϊκών σημείων

Διόρθωση εντροπίου κάτω βλεφάρου με LTS + everting sutures

Διόρθωση εκτροπίου κάτω βλεφάρου με LTS και lower lid retractor plication

Διόρθωση χαλάρωσης κάτω βλεφάρου, που προκαλούσε έντονη δακρύρροια, με την τεχνική LTS.

εκτρόπιο 1.jpg
εκτρόπιο 2.jpg

Διόρθωση εκσεσημασμένου εκτροπίου κάτω βλεφάρου με τη μέθοδο ταρσικής ταινίας και ‘’ενδυνάμωσης’’ των μυών του κάτω βλεφάρου (LTS + lower lid retractor plication). Πλήρης λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση 4 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. (Φώτο 1 τραβηγμένη με iphone, φωτο 2 με κάμερα προσθίου ημιμορίου).

Έχετε

απορίες;

EYE

CARE

PLUS

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟ

ΙΑΤΡΕΙΟ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 

ΤΣΟΓΚΑΣ ΦΩΤΗΣ MD Χειρουργός Οφθαλμίατρος  οφθαλμίατρος, οφθαλμιατροσ, τσογκασ οφθαλμιατρος, ηγουμενιτσα οφθαλμιατρος, βλεφαροπλαστικη, οφθαλμοπλαστική, ηγουμενίτσα βλεφαροπλαστική, οφθαλμιατρειο ηγουμενιτσα, Oφθαλμολογικές επεμβάσεις, τσόγκας φώτης χειρουργός οφθαλμίατρος, laser ματια, διαθλαστικές παθήσεις, καταράκτης οφθαλμίατρος τσόγκας, βλαφαροπλαστική, βλεφαροπλαστικη ηγουμενιτσα, τσόγκας βλαφαροπλαστική, eye care plus, eyecareplus, ofthalmiatros, οφθαλμιατρίο, vlafaroplastiki, igoumenitsa ophthalmologist, tsogas ophthalmologist

ΤΣΟΓΚΑΣ ΦΩΤΗΣ MD, FEBO

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Oculoplastics

Eye treatment centre Whipps Cross Hospital London
Moorfields Eye Hospital London

Τhe Royal London Hospital