top of page
Χειρουργός Οφθαλμίατρος Τσόγκας Φώτης
Αμβλυωπία
Αμβλυωπία
Η αμβλυωπία ή αλλιώς τεμπέλικο μάτι, αποτελεί ένα πρόβλημα της ανάπτυξης του εγκεφάλου και όχι ένα οργανικό πρόβλημα των δομών του οφθαλμού.
Η περιοχή του εγκεφάλου που δέχεται εικόνες από το αμβλυωπικό μάτι δε διεγείρεται σωστά με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσεται σωστά η όραση.
Ως προς τα αίτια της η αμβλυωπία διακρίνεται σε 3 μεγάλες κατηγορίες.
• Η στραβισμική αμβλυωπία, ως επακόλουθο του στραβισμού δηλαδή της κακής ευθυγράμμισης των ματιών.
Συνήθως παρουσιάζεται πριν από την ηλικία των έξι ετών και το μάτι που στραβίζει παρουσιάζει την πάθηση.
• Η ανισομετρωπική (διαθλαστική) αμβλυωπία, που συναντάται συνήθως σε άτομα με υψηλή μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό που έχουν διαφορά διάθλασης μεταξύ των δύο οφθαλμών μεγαλύτερη των 2,5 βαθμών.
• Η αμβλυωπία από ανοψία, που οφείλεται σε παρεμπόδιση της όρασης κατά τη βρεφική ή πρώτη παιδική ηλικία με αποτέλεσμα την σοβαρή ελάττωση της οπτικής οξύτητας. Αιτίες είναι συγγενής βλεφαρόπτωση, η συγγενής θόλωση του κερατοειδούς, ο τραυματισμός και ο συγγενής καταρράκτης.
Η συχνότητα της αμβλυωπίας είναι περίπου 1 στα 40 παιδιά.
Όσο πιο νωρίς διαγνωσθεί η αμβλυωπία, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η θεραπεία της, γι’αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, προτού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη της όρασης του.
Ως αποτελεσματική θεραπεία συνίσταται η κάλυψη του υγιούς οφθαλμού του παιδιού, αποσκοπώντας στο να χρησιμοποιεί περισσότερο το αδύναμο μάτι του.
Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο γρήγορη είναι η βελτίωση του και τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.
Η κάλυψη του πάσχοντος οφθαλμού γίνεται με ειδικά αυτοκόλλητα καλύμματα επάνω στο μάτι ή πάνω στα γυαλιά του μικρού μας φίλου.
Η διάρκεια και οι περίοδοι κάλυψης του πάσχοντος ματιού, υποδεικνύονται από τον θεράποντα οφθαλμίατρο.
Η μη έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αμβλυωπίας, οδηγεί με ακρίβεια στη μόνιμη απώλεια της όρασης του παιδιού για το υπόλοιπο της ζωής του.
Γι΄αυτό το λόγο τονίζουμε την αναγκαιότητα και την σπουδαιότητα του παιδοοφθαλμολογικού ελέγχου.
Ο πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος θα αποκλείσει την ύπαρξη κάποιας οργανικής βλάβης στα μάτια του παιδιού και θα εξετάσει την ειδική αντιμετώπιση στην περίπτωση στραβισμού ή άλλης συγγενούς αιτίας.
Επιπλέον ο διαθλαστικός έλεγχος θα δώσει τη διάγνωση για πιθανή διαθλαστική πάθηση και την αντίστοιχη χορήγηση διορθωτικών γυαλιών στο παιδί.
bottom of page