Ο διαβήτης είναι μια από τις σοβαρότερες ασθένειες που συνδέονται άμεσα με την υγεία των ματιών μας.
Η θολή όραση ποικίλης βαρύτητας από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή ωχροπάθεια είναι κοινή σε ασθενείς με διαβήτη, ο οποίος δυστυχώς αποτελεί και την πρωταρχική αιτία τύφλωσης σε ηλικίες 20 με 74 ετών.
Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, 6 στους 10 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα εμφανίσουν αλλοιώσεις στην ωχρά κηλίδα, ενώ όλοι οι ασθενείς με ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, μετά από 15 χρόνια θα εμφανίσουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Στην σύγχρονη εποχή μας, η εφαρμογή των Laser στην οφθαλμολογία, έδωσε εξαιρετικές θεραπευτικές λύσεις στις οφθαλμικές παθήσεις ως επιπλοκή της διαβητοπάθειας.
Όμως θεωρούμε πάντα ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
Συμβουλεύουμε λοιπόν τους διαβητικούς ασθενείς να συνεργάζονται με τον οφθαλμίατρό τους κάνοντας συχνούς οφθαλμολογικούς ελέγχους.
Η συχνότητα της οφθαλμολογικής εξέτασης στους διαβητικούς ασθενείς ορίζεται τουλάχιστον σε μια φορά το χρόνο.
Στους ασθενείς με ήπια ή μέτρια μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ο έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε 6-9 μήνες, ενώ στους ασθενείς με σοβαρή μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ο έλεγχος επιβάλλεται κάθε 3 μήνες.
Ένας τυπικός οφθαλμολογικός έλεγχος διαβητικού ασθενή, περιλαμβάνει μέτρηση της οπτικής οξύτητας, εξέταση των εξωτερικών δομών του ματιού, έλεγχο του βυθού και μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.
Comments