Πολύ σπάνιος δερματικός κακοήθης όγκος βλεφάρων είναι και το εκκρινές ακροσπείρωμα.
Όλοι αυτοί οι κακοήθεις όγκοι των βλεφάρων μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα αν παραμείνουν χωρίς διάγνωση και σωστή θεραπεία.
Εκτός δε από το πιο συχνό βασικοκυτταρικό καρκίνωμα που εξαπλώνεται μόνο τοπικά, οι υπόλοιποι όγκοι μπορούν να εξαπλωθούν επίσης και με απομακρυσμένη μετάσταση και να καταστούν απειλητικοί για τη ζωή, πράγμα που κάνει την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία πολύ σημαντικές.
Η σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει εξειδικευμένη κλινική εκτίμηση του όγκου, βιοψία, εκτομή του όγκου σε υγιή όρια και πλαστική αποκατάσταση του ελλείματος του βλεφάρου, με ειδικές τεχνικές που αφορούν εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο βλεφάρων, ώστε να έχουμε σωστή λειτουργικότητα και αισθητική μετεγχειρητικά.
Ο κ. Τσόγκας είναι εκπαιδευμένος στην αναγνώριση, αφαίρεση αλλά και αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση των βλεφάρων που ακολουθεί μετά από εκτομή όγκων διαφόρων μεγεθών.
Κακοήθεις όγκοι βλεφάρων
Εκτός από τα πολύ συχνά καλοήθη μορφώματα των βλεφάρων υπάρχουν και κακοήθη. Οι κακοήθεις όγκοι των βλεφάρων είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (90%), το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (5%), το καρκίνωμα των μειβομιανών αδένων (2%) καθώς και τα μελάνωμα, σάρκωμα Kaposi και καρκίνωμα των κυττάρων Merkel που είναι αρκετά πιο σπάνια.
Θεραπεία Βασικοκυτταρικού καρκινώματος κάτω βλεφάρου σε νέα ασθενή με εκτομή και Tenzel flap